pomocy
beata: Nie rozumiem zadania, moze mi ktoś pomóc

Wyznacz asymptoty funkcji
| | 2x2 − x +5 | |
a) F(x) = |
| |
| | 3x2+4 | |
w tym pkt b) chciałąm się upewnić czy dobrze liczyłam i wyniki mam takie
dziedzina −3,1
asymtota pozioma niema
asymtota pionowa w 1 nie ma a w −3 jest
16 mar 13:09
Aga1: b) D=R−{−3,1}
| | x−1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)(x+3) | | x+3 | |
Pozioma jest y=0, bo
limf(x)x→
∞=0
asymptoty ukośnej nie ma ( gdy jest pozioma)
16 mar 14:48
beata: dzięki

a przykład a ktoś pomoże?
16 mar 17:09
Aga1: D=R
nie ma asymptot pionowych
| | 2 | |
Prosta o równaniu y= |
| jest asymptotą poziomą wykresu, nie ma asymptot ukośnych. |
| | 3 | |
16 mar 17:12
beata: hmmm a dziedzina nie powinna być z wyłączeniem jakiś liczb 3x2+4 ≠ 0
i nie iwem jak ją rozłożyć i obliczyć
16 mar 17:21
Artur z miasta Neptuna:
Beata masz rację, ale Aga1 to ujęła ... 3x
2 + 4 > 0 dla x∊R
16 mar 17:23
Basia:
3x2+4 = 0 ⇔ 3x2 = −4 ⇔ x2 = −43
znasz jakąś liczbę rzeczywistą, która podniesiona do kwadratu jest ujemna ?
16 mar 17:23
beata: aaa już czaje

dziękuje
16 mar 17:24
Aga1: 3x2+4≠0 dla x∊R, bo nie można rozłożyć, (Δ<0)
16 mar 17:24
julka: wyznacz asymptoty funkcji> Nie rozumiem proszę o rozwiązanie przykładu.
9 lis 22:00