silnia
kasia: Porównać dokładność następujących oszacowań dla n! biorac n=6 i n=9 (praca z kalkulatorem)
mam takie zadanie i niewiem o co w nim chodzi

Pomóżcie
b) podam potem bo może zrozumię jak ktoś mi zrobi a

(6!=720 , 9!=362 880)
16 mar 13:05
kasia: ?
16 mar 13:24
E=MC^2: | | n*(n−1) | |
Ciekawi mnie tylko ta część: n! < 2* |
| |
| | 2 | |
Przecież dla n ≥ 4 jest to stwierdzenie fałszywe a co dopiero dla 6, czy 9?
16 mar 13:51
kasia: przepraszam nie dopisałam wszystkiego .... dokładnie jest tak :
2n−1<n!<2n(n−1)2 , n≥3
16 mar 17:57
Artur z miasta Neptuna:
skoro jest 'praca' z kalkulatorem to wylicz
26
6!
26*5/2
i porównaj 'jak daleko' są od siebie
tak samo dla n=9
16 mar 18:00
kolargol: no i co porówuję i co jak 9 ma dalsze odległosci niz 6
16 mar 18:16
kasia: jak wyliczam 6 to muszę ją porównać z dziewiątką

16 mar 18:17
Artur z miasta Neptuna:
nie ma bladego pojęcia .... dla mnie zadanie na zasadzie ... poklikaj sobie na kalkulatorze
jest bez sensu
nie wiem .... 'odległości' podziel przez 'n' i sprawdź czy się zwiększa szybciej niż 'n' ... a
może wolniej ... wymyśl coś
16 mar 18:18