indukcja matematyczna.
Kaśka: POMOCY!
Udowodnić, że dla liczb naturalnych n>1
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
16 mar 12:37
Basia:
to już było nie tak dawno; poszukaj
16 mar 12:48
Kaśka: nie ma ..
16 mar 12:50
Basia:
w archiwum szukaj
16 mar 12:52
Kaśka: wpisałam polecenie by wyszukać tą treść ale akurat tego nie ma
16 mar 13:02
Basia:
n = 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4+3 | | 7 | | 14 | | 13 | |
L= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| > |
| |
| | 2+1 | | 2+2 | | 3 | | 4 | | 12 | | 12 | | 24 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
Z: |
| + |
| +....+ |
| > |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
T: |
| + |
| +....+ |
| + |
| + |
| > |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | | 24 | |
dowód:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| + |
| + |
| > |
| n+1 | | n+2 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| 13 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + |
| > |
| |
| 24 | | 2n+1 | | 2n+2 | | 24 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jesteś pewna, że dobrze przepisałaś ?
przecież to dziecinnie proste (o wiele za proste!)
16 mar 13:06
Kaśka: ech racja

teraz jak mi to przedstawiłaś w całości to łatwe się zdaje.Dzięki za pomoc.
16 mar 13:08
Kaśka: a w tym byś mi pomogła?
16 mar 13:11
Basia: Kasiu pomyliłam się w tezie; powinno być tak:
T:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| +....+ |
| + |
| + |
| > |
| |
| n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | | 14 | |
dowód
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| + |
| + |
| = |
| n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +....+ |
| + |
| + |
| − |
| > |
| n+1 | | n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
| 13 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| − |
| |
| 14 | | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
i pokazujemy, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| − |
| > 0 |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2(n+1) | | n+1 | |
| 2(n+1) | | 2n+1 | | 2(2n+1) | |
| + |
| − |
| = |
| 2(2n+1)(n+1) | | 2(2n+1)(n+1) | | 2(2n+1)(n+1) | |
| 2n+2+2n+1−4n−2 | | 1 | |
| = |
| > 0 |
| 2(2n+1)(n+1) | | 2(2n+1)(n+1) | |
16 mar 13:14
Basia:
teraz muszę kończyć; może później
16 mar 13:15
Kaśka: ok,dzieki
16 mar 13:20
Kaśka: | | 13 | | 13 | |
napisałaś |
| a nie powinno byc |
| ? jak wczesniej podałam? |
| | 14 | | 24 | |
16 mar 13:25
Basia: | | 13 | |
tak oczywiście |
| to już tylko literówka |
| | 24 | |
16 mar 14:21
Kaśka: to dobrze
16 mar 14:23
Kaśka: to jak Basiu pomożesz mi w tym drugim zadaniu?
16 mar 14:31
Basia:
to drugie to też indukcja
1.
n = 1
L = sinx
| | cosx2 − cos3x2 | |
P = |
| |
| | 2sinx2 | |
=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| −2sinx*sin(−x2) | | 2sinx*sinx2 | |
| = |
| = sinx |
| 2sinx2 | | 2sinx2 | |
L=P
2.
| | cosx2−cos(n+12)x | |
Z: sinx+sin2x+....+sin(nx) = |
| |
| | 2sinx2 | |
| | cosx2−cos(n+32)x | |
T: sinx+sin2x+....+sin(nx)+sin[(n+1)x ]= |
| |
| | 2sinx2 | |
dowód:
L=sinx+sin2x+....+sin(nx)+sin[(n+1)x ]=
| cosx2−cos(n+12)x | |
| +sin[(n+1)x] = |
| 2sinx2 | |
| cosx2−cos(n+12)x+2sinx2*sin[(n+1)x] | |
| = |
| 2sinx2 | |
...........................................................................................
α+β2 = (n+1)x
α−β2 =
x2
α+β = 2(n+1)x
α−β = x
−−−−−−−−−−−−
2α = (2n+2+1)x = (2n+3)x
α=
(2n+3)x2 = (n+
32)x
β = α−x = (n+
32)x − x = (n+
12)x
2sin
x2*sin[(n+1)x] = −[ cos[(n+
32)x]−cos[(n+
12)x] ] =
−cos[(n+
32)x]+cos[(n+
12)x] ] =
............................................................................
........................
| | cosx2−cos(n+12)x−cos[(n+32)x]+cos[(n+12)x] | |
L = |
| = |
| | 2sinx2 | |
| cosx2−cos[(n+32)x] | |
| |
| 2sinx2 | |
c.b.d.o.
16 mar 14:53
Kaśka: ojej,strasznie nie do ogarnięcia..
16 mar 14:55
Basia:
nie takie straszne; raczej żmudne; analizuj krok po kroku
16 mar 15:07
Kaśka: a co te kreski oznaczają?
16 mar 15:14
Basia:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dodaję równania stronami
...............................................
wstawka; liczę sobie "na boku" jakich kątów muszę użyć
i dopiero potem wracam do liczenia L
..............................................
16 mar 15:16
Kaśka: aha dzięki,teraz rozumiem dlaczego wszystkiego tak dużo wyszło,dzieki
16 mar 15:21
Kaśka: analizuje wszystko,ale nie rozumiem już w 1 podp. dlaczego z cos się zrobił sinus? skorzystałaś
z jakiegos wzoru? przeciez nie z jedynki tryg. ?.. skąd ten licznik −2sinx*sinx(−x2) ?
16 mar 15:43