siema
siem: −√3a − 3a = 3 + 3√3
wyznacz a
16 mar 12:33
asdf: w odpowiedzi masz: a = −6(2√3 + 3) ?
16 mar 12:38
16 mar 12:43
Basia:
−a(3+
√3) = 3+3
√3
| | 3(1+√3) | | 3(1+√3)(3−√3) | |
−a = |
| = |
| = |
| | 3+√3 | | 9 − 3 | |
| 3(3−√3+3√3−3) | | 6√3 | |
| = |
| = √3 |
| 6 | | 6 | |
a = −
√3
16 mar 12:47
asdf: tym sposobem?
−a(3 + √3) = 3 + 3√3
16 mar 12:49
asdf: już wiem gdzie błąd popełniłem.....zamiast podzielić to ja pomnożyłem przez (3 + √3)
16 mar 12:51
Basia: tak
16 mar 12:51
asdf: no bywa ..
16 mar 12:53