?
Anula: jeżeli α jest kątem ostrym i cosα=1/4 to: α=75stopni, α=76 stopni, α>75stopni lub α<75 stopni
prosze o wytłumaczenie
16 mar 11:31
asdf: masz tablice matematyczne przy sobie i umiesz czytać z tabelki na ostatniej stronie?
16 mar 11:45
asdf: a) a = 75o
b) a = 76o
c) a > 75o
d) a < 75o
takie coś?
16 mar 11:46
Anula: tak takie sa odpowiedzi
16 mar 11:49
asdf: potraficz czytać z tablicy wartości trygonometrycznych? (ostatnia strona w tablicach)
16 mar 11:50
Anula: mam je przed sobą ale nie bardzo wiem na co mam patrzeć na cos ale nie wiem jaką wartośc
16 mar 11:51
asdf: po pierwsze:
| | 1 | |
jest napisane cos = |
| , więc już wiesz, że interesuje Ciebie kolumna sinα cosβ. |
| | 4 | |
Teraz szukasz najblizszej wartości w tej kolumnie dla 0,25. Znajdujesz ją. I teraz pytanie:
jaki kąt?
α =15
o, β = 75
o ? Otóż odpowiedź jest prosta. Na górze masz napisane "cos
β" więc
patrzysz na kąt
β. ODP A
16 mar 11:57
Anula: ale w odpowiedziach jest C i nie rozumiem czemu
16 mar 11:59
Anula: a to nie dlatego że jak jest 0,25 to w tablicy jest 0,2588 to jest większa?
16 mar 12:01
asdf: tak samo mi się zdaje, bo ani to nie jest równe 75o, ani nie jest równe 76o...więc a > 75o
Według mnie odpowiedź C jest bardziej dokłądna
16 mar 12:05
Anula: no to teraz już wiem dzięki

16 mar 12:08
asdf: z resztą odp a jest błędna

już bliżej jest do kąta 76
o niż 75
o, ale jak pisałem wyżej odp
C miażdży reszte
16 mar 12:08
asdf: prosze
16 mar 12:09