dana jest funkcja f(x)
maruda : Witam. Może mi ktoś wytłumaczyć to zadanie: f(x)=(x−3)2 dla x∊(−∞,0)
x−2 dla x∊<0,5>
1 dla x∊(5,+∞) Ps. to jest
wszystko w jednej dużej klamerce.
jak się je robi i o co w tym chodzi? oraz kiedy używamy ( i < klamerki...? z Góry dziękuje.
16 mar 11:19
Tragos: i co tu trzeba zrobić? narysować wykres funkcji?
16 mar 11:40
maruda : tu są tylko odpowiedzi A. f(0)= 1 B. f(5)=1 C.f(0)=9 Df(5)=3. ja w ogóle nie wiem o co chodzi w
takich zadaniach
16 mar 11:50
maruda : podstawić pod x? te liczby w nawiasie?
16 mar 11:50
Tragos: f(0) =
dla x = 0 obowiązuje wzór x − 2
f(0) = 0 − 2 = −2
f(5) =
dla x = 5 obowiązuje wzór x − 2
f(5) = 5 − 2 = 3
odp. poprawna D.
16 mar 12:51