Prosze o pomoc
Anula: Jeżeli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku √3 : 3, to jeden z kątów
ostrych ma miarę: A. 45 stopni B. 60 stopni C. 75 stopni D 35 stopni co to znaczy w
stosunku?
16 mar 11:05
asdf: b
16 mar 11:11
Anula: wiem tylko co oznacza w stosunku?
16 mar 11:12
asdf:

popatrz na tabelke z kątami 30
o, 45
o, 60
o
tgα = 30
o,
WIĘC DRUGI KĄT MA MARIE 60o
Stosunek jest to odniesienie jednej wartości do drugiej.
Przykłady:
Kiedy mamy trzy osoby, a cztery kawałki ciasta. Mówimy wtedy, że cztery kawałki przypadają na
trzy osoby i zapisujemy 4:3 (cztery do trzech).
Jeśli trzy kwiaty są czerwone, a jeden biały to mówimy o stosunku 1:3 (jeden biały kwiat
przypada na trzy czerwone zatem jest to stosunek jeden do trzech). Stosunek jest częścią
proporcji.
źródło:
http://www.pl.wikipedia.org
16 mar 11:17
asdf: | | √3 | |
do końca też nie można powiedzieć, że tgα = |
| , według mnie powinno się zapisać: |
| | 3 | |
| | 2√3 | |
nie wiadoma, bo równie dobrze może być tgα = |
| itd.... |
| | 6 | |
16 mar 11:20
Anula: dziękuję bardzo teraz już rozumiem

a jak bym podpisała na odwrót? najpierw dała 3 a później
pierwiastek z 3? to wtedy tg mi już nie wychodzi, dużo robię błędów przez to że czasem źle
zaznaczam albo rysuję
16 mar 11:24
asdf: też wychodzi
| 3 | | 3√3 | |
| = |
| = √3, tg = 60 o  |
| √3 | | 3 | |
16 mar 11:29
Anula: oo no tak

dziękuje bardzo
16 mar 11:32
asdf: prosze bardzo
16 mar 11:32