prostopadloscian
invisible: Stosunek dlugosci krawedzi prostopadloscianu jest rowny 1:2:3. pole powierzchni calkowitej tego
prostopadloscianu jest rowne 88.Suma dlugosci tych trzech krawedzi prostopadloscianu jest
zatem rowne?
16 mar 10:19
Aga1: a=x
b=2x
c=3x
Pc=2ab+2ac+2bc
Podstaw i oblicz x
Suma tych trzech krawędzi S=x+2x+3x=
16 mar 10:22
Artur z miasta Neptuna:
x+y+z = x+2x+3x = 6x
P
c = 2*(P
1+P
2+P
3) = 2*(x*2x + 2x*3x + x*3x) = 2*11x
2 = 88
⇔ x
2 = 4 ⇔ x=2 ⇔ x+y+z = 6*2 = 12
16 mar 10:27
invisible: skad to x2=4?
16 mar 10:44
16 mar 17:27
invisible: a to juz rozumiem dzieki
16 mar 18:29