wzor skroconego mnozenie
blogther: czy zachodzi rownosc w takim przypadku
(√3 − √5)(√3 + √5) = 3 − √5
16 mar 10:05
Aga1: L=√(3−√5)(3+√5=√32−√52=2≠P
16 mar 10:08
blogther: nie berdzo to rozumiem mam takie zadnanie czy q jest liczba wymierna i mam
q = (√3 − √5) − (√3 − √5)
16 mar 10:26
Tragos: oznaczmy sobie a = √3 − √5, będzie łatwiej widać
q = a − a = 0 ∊ W
16 mar 11:44
blogther: przepraszam jest pomyłka
q = (√3 − √5) − (√3 + √5)
za pomnialem zmienic znak po skopiowaniu
16 mar 11:47
Aga1: na pewno między nawiasami jest −?
16 mar 14:59
blogther: q = √3 − √5 − √3 + √5
nawiazy dodałem dlatego ze podnosiłem do kwadratu obustronnie i zapomniałem ich usunac ale
orginalnie jest tak jak napisałem teraz
16 mar 15:57
blogther: i pytanie z zadania czy q jest liczba wymierna?
16 mar 15:59
blogther: jak dla mnie to tak q=2
chyba musze to policzyc jeszcze raz
16 mar 16:00
Basia:
q2 = 3−√5 − 2√(3−√5)(3+√5) + 3+√5 =
6 − 2√9−5 = 6−2√4 = 6−2*2 = 2
stąd:
q = √2 lub q= −√2 na pewno więc jest liczbą niewymierną
16 mar 16:01
Basia:
uzupełnienie:
ponieważ 3−√5 < 3+√5 ⇒ √3−√5 < √3+√5 ⇒ q=√3−√5 − √3+√5 < 0 ⇒ q= − √2
16 mar 16:03
blogther: ale byłem blisko
16 mar 16:05