prosze o pomoc
Glooodzio: przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 4 pierwiastki z 3 oblicz
pole powierzchni bocznej stożka pomocy
16 mar 09:14
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 4√3 | |
Pb = πrl ; gdzie l = 4√3 r = |
| a = |
| |
| | 2 | | 2 | |
P
b = ....
16 mar 10:20
Glooodzio: Jeżeli stosunek pól powierzchni dwóch podobnych stożków jest równy 16. to ile wynosi stosunek
objętości tych stożków
16 mar 13:00
Glooodzio: Kwadrat piątej części małp pomniejszony o trzy schował sie w jaskini.Jedna małpa została na
drzewie. ile mapł liczy stado ?
16 mar 13:03
16 mar 13:03
Glooodzio: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o boku długosci 5j.Oblicz pole
powierzchni i objetosci walca. Zachowaj warunki rysunek plus wprowadzenie oznaczen
16 mar 13:06
Artur z miasta Neptuna:
Glooodzio −−− spróbuj chociaż jedno zadanie sam zrobić, albo przynajmniej z konkretnym (ale nie
taki −−− 'jak zrobić to zadanie?') przyjść
Później skończysz (czego Ci życzę) studia, pójdziesz na rozmowę kwalifikacyjną i stwierdzi
pracodawca, że nie potrafisz logicznie myśleć
16 mar 17:26
Glooodzio: Czy to dobrze rozwiozłam

długość rozwinięcia powierzchni bocznej = 5 = 2πr (obwód podstawy)
h − wysokośc rozwinięcia powierzchni bocznej = 5 (wysokośc walca)
2πr = 5
r − promień podstawy = 5/2π
Pp − pole podstawy walca = πr² = π * (5/2π) = 25π/4π² = 25/4π
Pb − pole powierzchni bocznej = 5 * 5 = 25
Pc − pole powierzchni całkowitej = 2 * Pp + Pb = 2 * 25/4π + 25 = 50/4π + 25 =
= 25(2/4π + 1)
V − objętość walca = Pp * h = 25/4π * 5 = 125/4π
16 mar 19:00