oblicz prawdopodobieństwo
ktoś: jeszcze jedno zadanie . Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} wybieramy losowo jedną liczbę
. oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3 lub przez 2
moje obliczenia Ω=11 , A{3,6,9} czyli 311 , następne Ω=11, A{2,4,6,8,10} czyli 511.
czy dobrze ?
16 mar 00:59
Tragos: |Ω| = 11
podzielne przez 3 lub 2:
2, 3, 4, 6, 8, 9, 10
|A| = 7
16 mar 01:03
Ajtek: | | 7 | |
prawdopodobienstwo wynosi |
|
|
| | 11 | |
liczba 6 spelnia oba warunki, a musisz ja policzyc tylkoraz:
liczby spelniajace Twoj warunek to:
2,3,4,6,8,9,10
| | 7 | |
Wszystkich jest 11 zatem P(A)= |
| |
| | 11 | |
16 mar 01:05
ktoś: ok dzięki
16 mar 01:12