rozwiąż równania
ktoś: tutaj to już mi kosmos wychodzi . proszę o prawidłowe rozwiązanie tych równań ja odpadam
a) 3x2−4x−2=0
b) −x2+3x−1>równy 0
mi wyszło w a) x1=−4+√406 i x2=−4−{√406 a w b) x1=3+√52 im x2=3−√52
czy dobrze to nie wiem
16 mar 00:46
Tragos: a) ok
b) pierwiastki dobre, ale podaj przedział
16 mar 00:50
Tragos: ewentualnie w a) można ciut uprościć
√40 = U{4 * 10} = 2
√10
| | 4 − 2√10 | | 2 − √10 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | 4 + 2√10 | | 2 + √10 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
16 mar 00:55
ktoś: ok dzięki , a z przedziałem dam radę
16 mar 01:04