funkcja kanoniczna i iloczynowa
ktoś: to znowu ja

wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli a następnie zapisz funkcję w postaci
kanonicznej i iloczynowej f(x)=x
2+2x=4. mi wyszła Δ minusowa czyli −12 ;wierzchołek p=−1 i
q=3 . nie wiem ale iloczynowej nie da się ułożyć ponieważ Δjest minusowa i nie da się obliczyć
x1 ix2
16 mar 00:33
Ajtek: Kaniniczna czyli za pomoca p i q

y=a(x−p)
2+q
16 mar 00:35
ktoś: wiem że kanoniczna to taki ma wzór ale czy dobrze są policzone wierzchołki jeżeli tak to
kanoniczna y=(x+1)2+3 . a iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2) ,Δ minusowa to czyli nie ma funkcji
iloczynowej?
16 mar 00:53
Ajtek: Ty nie masz podać w postaci iloczynowej tylko w kanonicznej, wiec iloczynowa sobie glowy nie
zawracaj

.
16 mar 00:55
Ajtek: Jezeli f. kwadratowa nie ma pierwiastków, to nie da sie jej zapisac w postaci iloczynowej.
16 mar 00:57