KAROLINA: Kto pomoze? uzasadnij,ze x3+3x-2=0 ma wprzedziale jeden pierwiastek
9 maj 20:29
adamos64-gg5628947: napisz na gadu dokładnie mi to bo sie nie zgadza - nie ma żadnego pierwiastku albowiem z
obliczen tak wychodzi tylko nie wiem co oznacza x3 uswiadom
9 maj 20:36
Michal: Zapewne chodziło o x3
9 maj 20:47
a: jeżeli chodzi o x
3 to za chiny mi nie wychodzi
9 maj 20:58
k: tak chodzilo mi o x3
9 maj 22:31
kml: w jakimś konkretnym przedziale

mi tam 3 pierwiastki wychodza ładnie
10 maj 14:43
k: w przedziale o <0,1> jak to zrobic kml?
10 maj 14:54
kml: hmm po wnikliwej analizie stwierdzam, że tu gdzieś jest błąd - te 3 pierwiastki wyszły mi
gdy podświadomie przepisałem równanie w postaci: x
3 -3x -2 = 0
postać x
3 + 3x - 2 = 0 wydaje się nie mieć rozwiązań. To taka moja odważna hipoteza
11 maj 11:55
Edward: albo minus przed x3
-x3+3x-2=0 wtedy to wyrażenie równe jest -(x-1)(x2-x+2)=0 a delta drugiego nawiasu jest
ujemna. Jeśli natomiast tego minusa tam nie ma to ciężko znaleźć jest pierwiastek ten
jeden bo jest on niewymierny
11 maj 13:17