Logika
kobieta : Zadanie z mojego dzisiejszego konkursu "mistrz logicznego myślenia"

Mamy dwa lonty. O każdym z nich wiemy, że pali się godzinę.
Jak z ich pomocą odmierzyć kwadrans?
8 kwi 23:07
Mariusz: rozwiązuje
8 kwi 23:14
kobieta : No dawaj, dawaj

Ja ponoć dobrze je rozwiązalam, niesteyty wyniki dopiero po świętach dostanę...:(
8 kwi 23:15
Mariusz: kładziemy oba ląty obok siebie i zapalamy je z przeciwnych stron ( jednocześni). Gdy będą
na tej samej wysokości to je gasimy. Przykładamy znowu i wykonujemy tą sama czynność.
Uzyskony kawałek mierzy kwadrans
8 kwi 23:16
xpt: a możesz podać swoją propozycję rozwiązania ?
8 kwi 23:17
Mariusz: jeśli mamy możliwość gaszenia to tym sposobem to policzymy
8 kwi 23:19
xpt: A ja powiem, ze tego zadania nie da się rozwiązać, bo nie ma podanej informacji, czy lont
pali się równie szybko na całej swojej długości, i teoretycznie mam rację, ale to
głównie zależy od egzaminującego ;)
8 kwi 23:19
kobieta : oczywiście, a więc:
Zapalamy lont nr 1 na obu końcach i lont nr 2 z jednej strony. Kiedy lont nr 1 się
wypali zapalamy drugą końcówkę lontu nr 2. Od tego momentu do chwili, gdy lont nr 2
przestanie się palić minie 15 minut.
8 kwi 23:20
kobieta : A co myślisz o moim rozwiązaniu?
8 kwi 23:21
Mariusz: dobra
8 kwi 23:23
xpt: kobieta − a Ty to masz jednak dobre rozwiązanie nawet, gdyby się lonty nie paliły równo
na całej długości. Czyli jednak moja teza, że zadanie jest nierozwiązywalne była
niewłaściwa.
To rozwiązanie mariusza jest poprawne tylko wtedy, gry mamy lonty równej długości (o czym
nie ma mowy w zadaniu).
8 kwi 23:39
kobieta : No tak
8 kwi 23:41
b.: I gdy dodatkowo palą się równomiernie (znaczy ze stałą prędkością), o czym też nie ma
mowy w zadaniu...
ale rozwiązanie kobiety oczywiście ok
dziwię się, że takie zadanie jest w jakiś konkursach, bo to taki standard...
9 kwi 00:11
kobieta : No wiesz, jakby nie patrzeć to zadanie jest typowo logiczne, a na tym wlaśnie polegal ten
konkurs. Kojarzy ktoś z was zadania z Abackim, Babackim, Cabackim...? Te stanowily 40%
calego konkursu−masakra!
9 kwi 18:57
Basia: "Rozrywka" we wszystkich wersjach ! Abacki, Babacki itd. Od ponad 50 lat !
9 kwi 19:01
kobieta : Hieh po przeczytaniu tego typu zadania sama nie wiem zazwyczaj jak mam na nazwisko

Ale powiem szczerze, że bylo 10 logicznych zadań, w tym 4 z Abackim i te okazaly sie i
tak najprostsze<o dziwo!>...
9 kwi 19:06
Basia: Też ich nie lubię (tych z Abackim itd.), ale jakoś można z nimi powalczyć.
9 kwi 19:08
kobieta : Dokladnie
9 kwi 19:10
gaga: bierzemy jeden z lontów, dzielimy go na 4 równe części, każda część pali się 15 minut
lont−60 min
14lontu−15 min
9 kwi 19:59
xpt: gaga niestety mylisz się. Twoje rozwiązanie jest poprawne wtedy, gdy lont pali się
równomiernie przez calą godzinę, ale może być tak, że końcówki lontu palą się szybciej
niż środek i wtedy już nie wyjdzie 15 minut tylko na przykład 2 razy 13 i dwa razy 16
minut ;]
9 kwi 20:03
anmario: x+y=√7
x−y=√3
2x=√7+√3
x= [ √7+p{3{ ] /2
Teraz to samo od początku:
x+y=√7
x−y=√3
ale pierwsze równanie razy −1 obustronnie
−x−y=−√7
x−y=√3
i znowu dodajesz stronami
i masz y
9 kwi 20:13
xpt: anmario − ee jesteś pewny, że napisałeś odpowiedź na dobre zadanie ? ;P
9 kwi 20:15
anmario:
sorki

Chciałem skorzystać z edytora Jakuba w innych celach niż rozwiązanie zadania na
forum i nieopatrznie puściłem to w świat
9 kwi 20:34
xpt: No wiesz co !?
Mogłeś chociaż rysunek zrobić do tego :p
9 kwi 20:38