ZADANIE
XXXXX: XXXXXX
PEWIEN UCZEŃ POSTANOWIŁ W CIĄGU 10 DNI ROZWIĄZAĆ ZADANIA ZE ZBIORU ZADAŃ.ZDECYDOWAŁ ZE
PIERWSZEGO DNIA ZROBI 10 A KAŻDEGO NASTĘPNEGO O 5 ZADAŃ WIĘCEJ NIŻ POPRZEDNIEGO. OBLICZ
ILE BYŁO ZADAŃ W ZBIORZE.
8 kwi 23:06
xpt: Nie krzycz na mnie!.
Czionka na komputerze jest o tyle wyraźna, że nie trzeba pisać używając WIELKICH LITER.
pierwszy dzien = 10 zadan
2gi − 15
3ci − 20
4ty − 25
5ty − 30
6 − 35
7 − 40
8 − 45
9 − 50
10 − 55
10+15+20+25+30+40+45+50+55 = 290
8 kwi 23:12
XXXXX: ok jak to zapisać równaniem
8 kwi 23:16
Basia: To jest ciąg arytmetyczny
a
1=10 r=5
a
10 = a
1 + 9r = 10+45=55
| | a1+a10 | |
S10= |
| *10 = (10+55)*5=65*5=325 |
| | 2 | |
gdzie jest błąd ?
Wiem, ale poczekam, aż sami znajdziecie !
8 kwi 23:36
lehu: kogoś trzeba odesłać do zerówki ; )
8 kwi 23:55
Eta: Lehu?........ a kogo? ..
8 kwi 23:57
Basia: No tak źle nie jest !
Tam z sumy "uciekło" po prostu 35 !
8 kwi 23:57
Eta: Tak, tak .....xpt. zapomniał dodać
35
ale wyliczył te 35
9 kwi 00:00
Basia: Zwyczajne przeoczenie.
9 kwi 00:09
xpt: Basiu − jak się napisze sumę bez 35 to od razu przeszło 10 lat w tył wysyłają, ale jak Ty
napisałaś a1+a1*0, co zmienia wartość o całe 55 (a później w konsekwencji o 275) to
już nikt nie zauważa. Jak Ty to robisz ? ;p
9 kwi 00:14
Eta:
No,

trzeba było się urodzić Basią .... xpt
9 kwi 00:21
xpt: Kurczę − chyba następnym razem tak zrobię ;
P
9 kwi 00:21
Basia: Nikomu nie chce się sprawdzać ! To cała tajemnica ! A do "kiksów" ze wskaźnikami wszyscy
dawno przywykli. Ciągle się zdarzają !
9 kwi 00:28
xpt: Przecież żartowałem ;)
Mój aktualny wykładowca by mi na przykład przyznał maksymalną ilość punktów mimo tego
błędu. W końcu nie o wynik chodzi tylko o metodę. O wynik to się dbać powinno przy
zadaniach praktycznych, w których wykorzystuje się wiedzę zdobytą m. in. we wspominanej
już przez niejakiego lecha zerówce ;)
9 kwi 00:38
Basia: Najlepszy dowód: Twoje zadanko ze statystyki
9 kwi 00:56
Eta: Możecie ?... o czymś przyjemniejszym,a nie ciągle o zadaniach?
9 kwi 01:01
xpt: No − za tamto zadanie to by mi pewnie za inwencję twórczą coś się dostało . . .
Ale ogólnie pani profesor od fizyki uznała wyliczenia, które jej przestawiłem :P
9 kwi 01:02
xxxxx: do xpt nie krzyczałem na nikogo po prostu
tak wpisałem przepraszam
9 kwi 12:06