pomocy
monia: Przekrój osiowy stożka o wysokości h jest trójkątem prostokątnym. Oblicz objętość i pole
powierzchni tego stożka
14 mar 23:45
monia: Pomoze ktos ? prosze
14 mar 23:56
Artur z miasta Neptuna:

skoro jest to trójkąt prostokątny to:
(2r)
2 = l
2 + l
2 ⇔ l
2 = 2r
2
natomiast wiadomo, że:
h
2 + r
2 = l
2 ⇔ h
2 + r
2 = 2r
2 ⇔ h
2 = r
2 ⇔ r=h
15 mar 00:07
monia: Jakie jest pole powierzchni stożka o kącie rozwarcia 120 i wysokości 5
15 mar 00:12
Artur z miasta Neptuna:
rysunek jak wyżej ... spuszczasz wysokość która dzieli kąt rozwarcia na dwa kąty po 60
o
| 1 | | h | |
| = cos 60o = |
| ⇔ l = 2h = 10 |
| 2 | | l | |
| √3 | | r | | √3l | |
| = sin 60o = |
| ⇔ r = |
| = 5√3 |
| 2 | | l | | 2 | |
i podstawiasz do wzoru na pole powierzchni stożka:
P = πrl πr
2 = πr(r+l) = ...
15 mar 00:19
ola: dzieki
15 mar 01:06