matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trzeba rozwiązać roznanie, niewiadomą jest x
Soldier:
1+x
1
=
pomożecie rozwiązać
?
1−x
a
14 mar 23:35
Soldier:
...
14 mar 23:43
Artur z miasta Neptuna:
zał. a≠0 i x≠1
1+x
1
=
⇔ 1−x = a(1+x) ⇔ 1−x = a + ax ⇔ x(1+a) = 1−a ⇔
1−x
a
1
o
a=−1 0*x = 2 sprzeczne 2
o
a≠−1
1−a
x =
1+a
14 mar 23:51