Prawdopodobieństwo
neosekt: W urnie znajduje się10 kul białych i 15 czarnych. Losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobiństwo
wylosowania:
a)trzech kul białych
b)przynajmniej jednej kuli białej
c)dwóch kul czarnych i jednej kuli białej
Bardzo prosze o pomoc jak to obliczyc krok po kroku, z gory wielkie dzieki
14 mar 23:17
Artur z miasta Neptuna:
zapewne bez zwracania
| | 10*9*8 | |
P(A) = |
| = .... |
| | 25*24*23 | |
| | 15*14*13 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = ... ... B' −−− losujesz same kule czarne |
| | 25*24*23 | |
| | 10*15*14 | |
P(C) = |
| * 3 = .... |
| | 25*24*23 | |
14 mar 23:20
Aga1: b) B
' −−− wylosujemy kule czarne
14 mar 23:24
neosekt: Dzieki wielkie meczylem sie z rospisywaniem tego na drzewku ale wyniki takie same, ale jeszcze
raz dzieki
15 mar 15:24