Pomocy!
Gabrycha: Odcinek AC o końcach A(−4,1) oraz C(2,5) jest przekątną kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków B i D tego kwadratu.
14 mar 23:02
Artur z miasta Neptuna:
1) wyznaczasz wektor AC
2) wyznaczasz równianie prostej zawierającej wektor AC
3) wyznaczasz prostą prostopadłą do wyznaczonej w punkcie (2)
4) wyznaczasz środek wektora AC
5) posta wyznaczona (3) ma przechodzić przez punkt wyznaczony w (4)
6) obliczasz odległość punktu A (lub C) od punktu przecięcia się prostych
7) odznaczasz punkty B i D leżące na prostej wyznaczonej w punkcie (3), odległe od punktu
przecięcia o tyle co wyliczyłeś w punkcie (6)
14 mar 23:18
Gabrycha: Jak zrobić punkt 2 ?
14 mar 23:31
Basiek: Dobre pytanie nie jest złe.
14 mar 23:33
Artur z miasta Neptuna:
2) −−− punkt A(−4,1) i C(2,5) mają leżeć na jednej prostej ogólnym równaniu y=ax+b, więc:
1 = a*(−4) + b
5 = a*2 +b
rozwiązujesz te układ równań i masz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C ... czyli
zawierającej wektor AC
14 mar 23:53
Basiek: Aaaa, czyli posługiwanie się wektorem/ prostą na zmianę. A myślałam, że jest kolejna "fajna"
właściwość wektorów

Dzięki
Artur
14 mar 23:57
Artur z miasta Neptuna:
wektor tak naprawdę jest potrzebny tylko do wyznaczenia połowy odcinka AC i ewentualnie
odległości krańców wektora do połowy ... i może jeszcze (chociaż niekoniecznie) wyznaczenie
współrzędnych środka wektora AC
15 mar 00:00
Artur z miasta Neptuna:
z drugiej strony mając wektor [6;4]
| | 4 | |
wiemy jakie nachylenie będzie mieć prosta zawierająca ten wektor: y = |
| x + b |
| | 6 | |
ale, aby wyznaczyć 'b' ... musimy podstawić punkt A lub C
więc z wektora możesz 'wyłuskać' równanie prostej
15 mar 00:03
Basiek: Tzn. ja "ogarniam" raczej analityczną; zaciekawiło mnie tylko sformułowanie "wyznaczyć równanie
prostej zawierającej wektor"
| | B | |
I hm... z tym tgα= |
| to w sumie TAK BARDZO logiczne, a nigdy bym na to "od tak" nie |
| | A | |
wpadła.
15 mar 00:10
Eta:

Można bardzo łatwo rozwiązać to zadanie z wykorzystaniem wektorów

A(−4,1) C(2,5)
S( −2,3) −−−− to jasne
teraz wektory
AS=[ 3,2] SD=[−2,3] bo są prostopadłe ( z warunku prostopadłości 3*(−2)+2*3=0
wektory
SD=[−2,3] i SB= [2,−3] ,bo są przeciwne
i teraz SD=[x
D+1, y
D−3]= [−2,3] ⇒ x
D+1= −2 i y
D−3=3 to
D(−3,6)
SB= [x
B+1, y
B−3]= [2,−3] ⇒ x
B+1= 2 i y
B−3= −3 to
B(1,0)
Oczywiście że nad wektorami mają być strzałki
15 mar 00:29
Eta:
Echh chochlik

oczywiście ,że
S(−1,3)
15 mar 00:43
Aga1: Trochę inaczej niż proponuje
Artur , niekoniecznie szybciej.
1. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej AC potrzebny do napisania prostej prostopadłej
do niej przechodzącej przez punkty BD.
2.Wyznacz S−środek odcinka AC
| | xA+xC | | yA+yC | |
S=( |
| , |
| )=(−1,3) |
| | 2 | | 2 | |
3, Napisz równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt S
4. Punkty Bi D są to punkty wspólne okręgu o środku w punkcie S i promieniu r=IACI
i prostej wyznaczonej w punkcie 3.
r=IACI=
√(2−(−1))2+(5−3)2=
√13
równanie okręgu
(x+1)2+(y−3)2=13
Rozwiązując metodą podstawiania
mamy
(x+1)
2=4
Ix+1I=2
x
1=1, x
2=−3
y
1=0, y
2=6
B=(1,0), D=(−3,6)
15 mar 10:28