Pomocy!
Gabrycha: Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, korzystając z własności symetralnych w
trójkącie jeśli: A(−4,−3), B(8,−3), C(0,5)
14 mar 23:00
Aga1: Dużo liczenia
1. napisz równanie prostej AB lub znajdź a−− współczynnik kierunkowy prostej AB.
2) znajdź środek O odcinka AB
3. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez O (0trzymasz
symetralną odcinka AB.
4. powtórz czynności 1−3 z punktami A i C.
5. Rozwiąż układ równań utworzonych z symetralnych. Punkt przecięcia oznacz przez S−−−środek
okręgu.
Promień to długość odcinka np. AS. podstaw do wzoru na równanie okręgu .
14 mar 23:34
Gabrycha: Jak obliczam rówanie prostej AB to wychodzi mi, że 0 = 12a
14 mar 23:42
Artur z miasta Neptuna:
i dobrze Ci wychodzi ... spójrz A = (−4,−3) B = (8,−3) −−− brak zmiany 'y' ... wniosek ...
prosta zawierająca punkty A i B ma postać: y=−3
14 mar 23:55