Nowe zadanko
Mariusz: Widać wyraźnie że będzie mniej zadan do rozwiązania przez święta dlatego postanowiłem
dodawać czasem jakieś dla urozmaicenia forum.
W okrąg wpisano kwadrat i na tym samym okręgu opisano trójkąt równoboczny. Różnica
długosci boków tych wielokątów wynosi 10. Oblicz promień okręgu. ( obliczyłem to dlatego
prosiłbym tylko o sam wynik)
8 kwi 22:38
Basia:
| | 10√6 | |
R = |
| =5(√3−√2) |
| | 3√2−2√3 | |
8 kwi 22:44
Mariusz: a w tym zadaniu można stosowac wzór że R=2P/a+b+c opisany na trójkącie
8 kwi 22:49
Basia: Można oczywiście. Dlaczego nie ?
8 kwi 22:52
Mariusz: tak pytam dla pewnoiści, wyszło mi

dzięki wielkie za pomoc

<buźka>
8 kwi 22:56
Basia: To jest wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt !
Akurat tu dobry !
8 kwi 22:57
kobieta : No to następne zadanie
8 kwi 23:16
Mariusz: znajdz ostatnią cyfrę liczby 2
1000+4
499
8 kwi 23:20
Mariusz: tam jest do potęgi 1000 i 499
8 kwi 23:21
Eta: zero
8 kwi 23:24
Mariusz: zgadza sie
8 kwi 23:25
Eta:
8 kwi 23:26
kobieta : 21000 + 4499
21=2
22=4
23=8
24=16
25=32
26=64
21000=........6
41=4
42=16
43=64
4499=....4
21000+4499=......0
8 kwi 23:27
kobieta : Hihi, piątka Eta

8 kwi 23:28
Eta: OK
8 kwi 23:29
kobieta : Kto ma pomysl na zadanko jakieś?
8 kwi 23:29
xpt: Eta − zgadłaś

A ja się poczatkowo zaciąłem bo nie wiedzieć czemu kolejne potęgi dwójki wypisałem
2,4,
6,8,16 . . .
8 kwi 23:29
xpt: Zadanko z jakiego poziomu ?
Bo ja mam zriory zadań w sumie od szkoły średniej w zwyż, więc znajdzie się i coś dla
Basi i coś dla mnie
8 kwi 23:31
Eta: szóstka
8 kwi 23:31
8 kwi 23:32
xpt: o! mam!
Wykaż, że jest nieskończenie wiele liczb pierwszych (takie trudniejsze trochę, bo zadania
z
wykaż, ze to z matury rozszerzonej są

)
8 kwi 23:33
xpt: Eta − chcesz jakieś całki potrójne po prostokącie ?
8 kwi 23:34
kobieta : Wystarczy dowód Euklidesa na to, bo to on dowiódl pierwszy nieskończoność liczb
pierwszych
8 kwi 23:36
Eta: Nieeeeeeeeeeeeeeeee

już dość się tego narozwiązywałam w swoim życiu
8 kwi 23:37
xpt: Eta − ja na szczęście nie będę musiał. Zwykłe całki nieokreślone, jeszcze niezbyt
skomplikowane to było chyba najtudniejsze, co mnie czeka związanego z matematyką.
No i jeszcze tzreba umieć odróżnić lub od albo ;)
8 kwi 23:41
Basia: Tamto zadanko rozwiązałabym tak:
21000+4449=21000+2998=2998*(22+1)=2998*5
parzysta * 5 musi dać w końcówce 0
8 kwi 23:41
Eta: Tak też oczywiście można

Basiu? co ten Nasz Bogdan ?, cały czas sprząta


?
czy pisanki maluje
8 kwi 23:53
Basia: Chyba zmęczony po sprzątaniu !

albo
8 kwi 23:55
Eta: A My nie do "zdarcia"

9 kwi 00:02
Basia: O to dla Ety

.
To Tofi i jego pani !
9 kwi 00:08
xpt: Basiu − nie podoba mi się ten obrazek − pewnie jakiś Windowsowiec go wymyślił
9 kwi 00:16