Rozwiąż nierówności
Paulina: Rozwiąż nierówności:
a.x(x−2)>2(x−2)
b.x2>9x
c.(x−5)2>0
d.x2−9>0
e. x2>0
f. x2<0
g.x>x2
14 mar 22:45
sla1: coś mi się wydaje, zę tam są potęgi....
14 mar 22:46
Paulina: tak to są potęgi
a.x(x−2)>2(x−2)
b.x2>9x
c.(x−5)2>0
d.x2>0
f.x2<0
g.x>x2
14 mar 22:48
sla1:

a) x(x−2)−2(x−2)>0
(x−2)(x−2)>0
to 1 pierwiastek podwójnyx=2z rysunku x∊R\{2}
14 mar 23:00
sla1: coś z rysunkiem się stało
14 mar 23:00
sla1:
14 mar 23:01
sla1:

b.x
2−9x>0
x(x−9)>0
x=0 v x=9
ramiona paraboli w góręrozwiazanie x ∊(−∞,0)u(9,∞)
14 mar 23:04
sla1: c.(x−5)2>0
x−5=0
x=5 to pierwiastek podwójny
rozwiązanie x należy do R\{5}
d.x2>0
x=0, to pierwiastek podwójny, ramiona paraboli w górę
rozwiązanie R\{0}
f.x2<0
x=0, to pierwiastek podwójny,ramiona paraboli w górę rozwiązania brak
g.x>x2
x−x2>0
x(1−x)>0
x=0 v x=1
ramiona paraboli w dół, rozwiązanie to przedział (0,1)
14 mar 23:09
sla1: nie rysuję już parabol, mam nadzieję,z e sobie poradzisz
14 mar 23:11
Paulina: bardzo dziękuję
14 mar 23:13