odległości
ZADANIE NA SZÓSTKĘ: Wewnątrz kwadratu o boku długości 8cm leży punkt odległy od każdego z dwóch sąsiednich
wierzchołków tego kwadratu o 5cm. Oblicz odległość tego punktu od dwóch pozostałych
wierzchołków kwadratu.
14 mar 21:53
sla1:

......
14 mar 22:18
sla1: ahah...to nie to

!
14 mar 22:19
sla1: dobra, ide spać
14 mar 22:20
Eta:

z tw. Pitagorasa y
2= 5
2−4
2 ⇒
y=3
to; z= 8−y= 5
i tw. Pitagorasa x
2= z
2+4
2 x=.......... dokończ
14 mar 22:22
Eta:
14 mar 22:23
sla1: punkt odległy "od każdego" z dwóch sąsiednich wierzchołków


!
14 mar 22:26
Aga1:

Co to znaczy od każdego z dwóch sąsiednich wierzchołków?
Przyjęłam, że punkt ten jest odległy od dwóch sąsiednich wierzchołków C i D o 5 cm,.
Nie wiem, czy moje rozumowanie jest poprawne.
14 mar 22:29
sla1: mi tutaj nie pasuje zwrot każdego z dwóch (mogłoby być od dwóch), bo punkt musiałby leżeć na
środku... a nie może.
14 mar 22:34
Eta:
W dalszej części treści jest: "oblicz odległość tego punktu od dwu pozostałych wierzchołków"
Zatem innej opcji nie ma
14 mar 22:36
Aga1: Właśnie , długo zastanawiałam się nad tym zwrotem i doszłam do wniosku, że musi być błąd przy
przepisywaniu zadania.
14 mar 22:39
sla1: mimo to ten zwrot mi nie pasuje, a twórca zadania się nie odzywa
14 mar 22:39
Basia:
zadanie jest sformułowane poprawnie
autor nie napisał "każdych dwóch sąsiednich" (to byłoby niemożliwe)
napisał od każdego z dwóch sąsiednich czyli każdego z tych dwóch (dowolnie wybranych)
Wasze rozwiązania są
1. poprawne
2. jedyne możliwe
15 mar 18:57