W urnie znajduje się 7 kul biały i m3 czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo
CBR:: W urnie znajduje się 7 kul białych i 3 czarne. Losujemy dwie kule. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że wylosowane kule są różnego koloru?
8 kwi 22:19
Eta: Podpowiadam
8 kwi 22:23
Eta:
Ω −−− zb. zd. elementarnych, które są dwu−elem kombinacją ze zb. 10−elem
A −− kule róznego koloru
czyli jedna biała a druga czarna
| | | | | |
więc mocA = | * | = ..... policz
|
| | | |
P(A)=
mocAmocΩ
podstaw i oblicz
8 kwi 22:27
CBR:: | | 7 | |
Dzięki za podpowiedź Eta. Wyszło mi tak − mocΩ=45, mocA=21, a więć P(A)= |
| |
| | 15 | |
Mam nadzieje że dobrze.
10 kwi 09:11