Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór punktów (x, y), których ws
tata: Zaznacz na płaszczyźnie z układem współrzędnych zbiór punktów (x, y), których współrzędne
| | x2y2 | |
spełniają równanie log2x * log2y = log2 |
| |
| | 16 | |
W tym etapie brak mi pomysłów : log
2x * log
2y = 2log
2x + 2log
2y − 4
Matura
R
14 mar 21:51
MQ: | | x2y2 | |
Rozpisz log2 |
| dostaniesz zależność między log2x a log2y a stąd zależność na y od |
| | 16 | |
x
14 mar 21:53
MQ: Sorry, przecież rozpisałeś.
14 mar 21:54
tata: Problem jest w tym że po lewej stronie równania jest iloczyn logarytmów z który nic da się
zrobić.
Gdyby to była suma lub różnica to nie zawracał bym głowy.
14 mar 21:57
rumpek:
log
2x * log
2y = (log
2x
2 + log
2y
2) − log
216
log
2x * log
2y = (2log
2x + 2log
2y) − 4
2log
2x − log
2x * log
2y + 2log
2y − 4 = 0
log
2x(2 − log
2y) − 2(2 − log
2y) = 0
(log
2x − 2)(2 − log
2y) = 0
Narysuj więc proste, które są rozwiązaniem:
log
2x = 2 ∨ log
2y = 2, pamiętając o dziedzinie

x,y > 0
14 mar 21:59
rumpek:
14 mar 21:59
tata: Ah, no tak wystarczyło powyciągać przed nawias.
Dzięki wielkie.
Pzdr
14 mar 22:02
MQ: Rumpek
14 mar 22:03