14 mar 21:34
Artur z miasta Neptuna:
1) dodaj ułamki w liczniku
2) dodaj ułamki w mianowniku
3) podziel przez siebie (czyli pomnóż licznik przez odwrotność mianownika)
14 mar 21:36
ola: To dla mnie dalej nie jasne
14 mar 21:37
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 3 | | 7 | | 1 | | 3 | | 3 | | 7 | | 7 | |
1 |
| + |
| − |
| + 2 |
| = |
| + |
| − |
| + |
| = |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 3 | | 2 | | 5 | | 2 | | 3 | |
| | 45 | | 18 | | 105 | | 70 | | 28 | | 14 | |
= |
| + |
| − |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | | 15 | |
analogicznie zrób z mianownikiem:
później:
| | a | | c | | a | | d | | a*d | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | b | | d | | b | | c | | b*c | |
14 mar 21:50
ola: | 1 | | 2 | | 3 | | 9 | | 30 | | 9 | | 30 | |
| + |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
|
|
| 5 | | 3 | | 15 | | 45 | | 45 | | 45 | | 45 | |
Tak jest dalej
14 mar 22:03
ola:
14 mar 22:16