walec
aniaa: po rozwinięciu powierzchni bocznej walca otrzymano prostokąt, którego jeden z boków jest dwa
razy dłuższy od drugiego i którego przekątna ma długośc p. Oblicz pole powierzchni całkowitej
tego walca.
14 mar 21:34
asdf: starczy 1 przypadek?
14 mar 21:46
aniaa: tak
14 mar 21:49
asdf: 2x = h
x = 2πr
Pc = 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r + h)
takie coś wychodzi? Nie jestem pewien, ponieważ wogóle nie uzyłem tutaj przekątnej 'p'
14 mar 21:51
aniaa: powinno wyjsc
P=p2 (4π+1) / 10π
lub
P= 2p2 (π+1) / 5π
14 mar 21:56
Basiek: Przedstawiłeś Pc za pomocą zmiennej x, której nie masz w danych.
Musisz przedstawić za pomocą p, bo to ją masz niejako podaną.
Dzięki tw. Pitagorasa wyznaczysz x(p) i wstawisz.
14 mar 21:57
asdf:
Albo tak:
| 2x2(2π) | | x2 | | 2x2(2π) + x2 | |
| + |
| = |
| |
| 2π | | 2π | | 2π | |
Fajnie jakby ktos to jeszcze sprawdził
14 mar 21:57
asdf: p2 = x2 + (2x)2
p = x2 + 4x2
p = 5x2
Basiek dasz kolejną wskazówkę?
14 mar 22:00
asdf: p2 = 5x2
14 mar 22:00
Eta:
1/ przypadek
wymiary prostokąta b=H= πr a= 2πr
| | p2 | |
to: p2= 5π2r2 ⇒ r2= |
| |
| | 5π2 | |
| | 2p2 | |
Pc= 2πr2+2πrH = 2πr2+ 2π2r2= 2πr2(π+1) = |
| (π+1) |
| | 5π | |
2/ przypadek
b=H= 2πr a= πr
dokończ .............
14 mar 22:08