Pomocy
Gabrycha: Punkty A(−1,−2), B(4,−7), C(5,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz
współrzędne punktu D. Proszę o pomoc
14 mar 21:22
MQ: Oblicz wektor AB, a potem odejmij jego składowe od C, bo wektor AB = −wektor CD
14 mar 21:27
Gabrycha: nie wiem jak to zrobić
14 mar 21:30
Eta:

→ → → →
AB = DC AB=[ 5, −5] DC=[5−x
D, 0−y
D]
5−x
D=5 0−y
D=−5
D(.... , ....)
14 mar 21:31
Aga1:

Lub wykorzystać dwa razy wzór na środek odcinka
S−−środek odcinka AC i BD
| | −1+5 | | −2+0 | |
S=( |
| , |
| )=(2,−1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 4+xD | | −7+yD | |
S=( |
| , |
| )=(2,−1) |
| | 2 | | 2 | |
x
D=0, y
D=5.
15 mar 10:51
mary3105: wykaż, że równoległobok ABCDjest rombem
15 mar 20:46
Aga1: Równoległobok ten jest rombem, jeśli wszystkie boki ma równe.
np.
ICDI=√(xD−xC)2+(yD−yC)2=√(0−5)2+(5−0)2=√50=25√2
15 mar 23:46