ciągi liczbowe
asdf: Wyznacz wzór na ogólny wyraz nieskończonego ciągu arytmetycznego, wiedząc ze suma dziesieciu
poczatkowych jego wyrazow wynosi 145, a pierwszy, drugi oraz szosty wyraz tego ciagu w podanej
kolejnosci tworza ciag geometryczny.
a
1, a
1 + r, a
1 + 5r < ciąg geom.
(a
1 + r)
2 = a
1(a
1 + 5r)
przyjmę, że a1 = a bedzie wygodniej pisać)
a
2 + 2ra + r
2 = a
2 + 5ra
r(r − 3a) = 0
r − 3a = 0 ////////////////////<
TAK MOGĘ ZROBIĆ?
r = 3a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
145 = 10a + 45r
29 = 2a +
9r
29 −27a = 2a
29 = 29a
a1 = 1
r = 3a
1
r = 3
a
n = 1 + 3n − 3
a
n = 3n − 2
Może ktoś to sprawdzić? bo nie mam odpowiedzi
14 mar 21:19
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze jest opcja która odrzuciłeś r=0 (ciąg stały jest zarówno arytmetyczny jak i
geometryczny)
14 mar 21:21
Artur z miasta Neptuna:
145 = a1 * 10 ⇔ a1 = 14,5
an = 14,5
14 mar 21:21
asdf: chodzi Tobie o r(r − 3a) = 0
14 mar 21:21
Artur z miasta Neptuna:
dokładnie oto mi chodzi
14 mar 21:23
asdf: z kąd Tobie się to wzieło:
145 = a
1 * 10 >>>>> a
1 = 14,5
14 mar 21:25
asdf: nie bardzo czaję, dlaczego a
n = 14,5

Mi się zdaje, że mam braki w teorii chyba
14 mar 21:26
asdf: pomoże ktoś?
14 mar 21:33
Artur z miasta Neptuna:
zrobiłeś przypadek, że r=3a
1
drugi przypadek r=0
czyli a
10 = a
1
| | a1 + a1 | |
S10 = |
| * 10 = 145 ⇔ a1 * 10 = 145 ⇔ a1 = 14,5 |
| | 2 | |
prawda

14 mar 21:34
Artur z miasta Neptuna:
skoro r=0 to oznacza, że jest to ciąg STAŁY

każdy wyraz ma taką samą wartość i wynosi ona
14.5
14 mar 21:35
asdf: a no tak

dzięki wielkie spadam na mecz

chelsea musi wygrać 2:0
14 mar 21:37