Pierwiastkiem równania x2+bx+c=0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też
sla1: Pierwiastkiem równania x2+bx+c=0 jest liczba 7. Drugi pierwiastek istnieje i też jest liczba
całkowit a. Ile jest równe c?
14 mar 21:12
Beti: czyli są 2 pierw.: 7 i x
2 będące l. całk.
zapisuję postać iloczynową: (x−7)(x−x
2) = 0 i wymnażam:
x
2 − ... − 7x
2 =0
c jako iloczyn liczb całkowitych jest też l. całkowitą, więc jest
wielokrotnością liczby 7
z tego co pamiętam − wynosi 21
14 mar 21:22
MQ: 7 razy ten drugi pierwiastek −− nic więcej nie da się powiedzieć
(x−7)(x−k)=x2−(7+k)x+7k stąd c=7k
Coś zbyt ogólne to zadanie, wszystko podałeś?
14 mar 21:23
Beti: nie − nie podał/−a odpowiedzi − bo jest to treść zadania zamkniętego
14 mar 21:24
14 mar 21:25
sla1: no właśnie a nie wystarczy napisać, ze jednym z pierwiastków równania jest jeden z dzielników
całkowitych wyrazów wolnego (jak w wielomianach), więc c=21, bo 7 jest dzielnikiem liczby 21?
strasznie długie liczenie jak na mature podstawową i zadanie za 1 pkt...
14 mar 21:30
sla1: Jeżeli wielomian W(x) ma pierwiastek całkowity to jest on dzielnikiem wyrazu wolnego

!
14 mar 21:33