Trygonometria
natalia: | | 1 | |
Oblicz sin3α + cos3α wiedząc, że sinα+cosα = − |
| |
| | 2 | |
| | 11 | | 19 | |
Nie wiem co robię źle.. W odpowiedziach wynik to − |
| mnie wychodzi − |
| |
| | 16 | | 8 | |
mógłby ktoś pomóc?
14 mar 20:50
Beti: a jak to liczysz?
podaj, to poprawimy błędy
14 mar 20:53
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
sin3 + cos3 = (sin + cos)(sin2 − sin*cos + cos2) = − |
| (1+ sin*cos) |
| | 2 | |
| | 2sin*cos | | 2sin*cos + 1 − 1 | | 2sin*cos sin2 + cos2 −1 | |
sin*cos = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 mar 20:53
Artur z miasta Neptuna:
tak powinno się to zrobić
14 mar 20:54
Eta:
| | 1 | | 3 | |
(sinx+cosx)2= |
| ⇒ sinxcosx= − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 9 | | 11 | |
sin3x+cos3x= (sinx+cosx)3−3sinxcosx(sinx+cosx) = − |
| − |
| = − |
| |
| | 8 | | 16 | | 16 | |
14 mar 21:00
natalia: sin
3 + cos
3 = (sin + cos)
3 − 3sincos(sin + cos)
| | (sin+cos)2 − 1 | | 6 | |
ze wzoru (sin+cos)2 ... sincos = |
| po podstawieniu wyszło mi − |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 6 | | 1 | |
wstawiłam do pierwszego wzoru... sin3 + cos3 = (− |
| )3 − 3(− |
| )(− |
| ) = |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
14 mar 21:05
Artur z miasta Neptuna:
źle wyliczony sin*cos
14 mar 21:06
natalia: ale zły wzór czy pomieszałam coś w przeliczeniach?
14 mar 21:08
Artur z miasta Neptuna:
pomieszane obliczenia
| −3/4 | | 3 | | 3 | |
| = − |
| * {1}{2} = − |
| |
| 2 | | 4 | | 8 | |
i teraz będzie dobrze
14 mar 21:09
14 mar 21:11
Eta:
No tak
14 mar 21:13
natalia: o tak faktycznie... baaardzo przepraszam za kłopot, myślałam że to jakiś poważniejszy błąd
będzie, dziękuję za pomoc
14 mar 21:15
Eta:
Na zdrowie
14 mar 21:16
Just: cosα = 3 sinα
1 lis 14:51