funkcja wymierna - 1 rozwiazanie ?!
se moi:

| | mx+1 | | mx | |
Dla jakich wartości parametru m fukcja |
| = |
| ma tylko jedno rozwiązanie ? |
| | x−1 | | x+2 | |
wyznacz to rozwiązanie ...
14 mar 20:48
Artur z miasta Neptuna:
1) mnożysz na krzyż
2) wszystko na jedną stronę
3) grupujesz wyrazy z 'x' o tej samej potędze
4) skoro ma mieć jedno rozwiązanie to Δ = 0 ⋁ 'a' = 0 , gdzie 'a' to wyrażenie przy x2
5) wyznaczasz rozwiązanie najpierw dla przypadku 'a' = 0, a później dla Δ=0 (i a≠0)
14 mar 20:57
se moi: okej dzięki... ale wyszło mi po przeniesieniu i zgrupowaniu że
3mx+x+2 = 0 ...tak ma byc ?
15 mar 16:24
123: Tak wychodzi...
mx2+x+2mx+2 = mx2−mx
3mx+x+2 = 0
dla każdego m∊R będzie to prosta i będzie miała jedno rozwiązanie
15 mar 16:27
Basia:
po pierwsze: funkcja nie ma rozwiązania; żadna
po drugie: najpierw założenia
po trzecie: nie tak ma być
15 mar 16:30
Basia:
ma być tak:
(3m+1)x = −2
i teraz dwa przypadki:
1. 3m+1 = 0
2. 3m+1 ≠ 0
15 mar 16:32
se moi: dobra ale skąd się to wzięło?
15 mar 16:34
se moi: aha ogarniam i co teraz z tym 1. 3m+1 = 0 2. 3m+1 ≠ 0
i wogóle po co to
15 mar 16:36
se moi: może lepiej jaka jest odpowiedz do zadania ?
15 mar 16:40
Basia:
bo dla 3m+1 = 0
nie wolno dzielić przez 3m+1 i masz
0*x = −1
jakie to równanie ? ma rozwiązanie ?
a dla 3m+1 ≠ 0 wolno i masz
czyli dla każdego m≠ −
13 mamy.................... (ile rozwiązań ? )
15 mar 16:43
se moi: | | 1 | |
chodzi o to ze funkcja ma jedno rozwiązanie dla każdego m należacego do R bez − |
| ? |
| | 3 | |
15 mar 16:45
se moi: dobra rozumiem , dzięki wielkie za pomoc
15 mar 16:50