:)
kari: jak to obliczyc
7x+7
a) 0 = −−−−−−−
x2−4
14 mar 20:39
1: 7x+7=0
x2−4x ≠0 bo jest w mianowniku więc nie moze byc równe 0
14 mar 20:42
kari: ale to ma byc miejsce zerowe
14 mar 20:45
Artur z miasta Neptuna:
| | 7x+7 | |
a kiedy |
| = 0  wtedy gdy licznik = 0  natomiast masz założenie, że mianownik ≠ |
| | x2−4 | |
0
14 mar 20:47
kari: czyli jak to ma byc
14 mar 20:48
Eta:
A no tak

7x+7=0 ⇒ x=...............
14 mar 20:49
kari: x=−1 ?
14 mar 20:50
Artur z miasta Neptuna:

ale jeszcze musisz sprawdzić, czy przypadkiem dla x=−1 mianownik się nie zeruje ... bo wtedy to
rozwiązanie 'odpada' ... w tym przypadku tak nie jest ... ale w 2.b) już tak będzie (jedno
rozwiązanie 'odpadnie')
14 mar 20:51
kari: jacie nie rozumie juz tego a mam sprawdzian i moze byc jakies podobne zadanie
14 mar 20:55