Równanie wykładnicze
IronicznyMatematyk: 81x−9x+91−x−9=0
14 mar 20:30
Eta:
9
x=t, t>0
działaj dalej .............
14 mar 20:32
Artur z miasta Neptuna:
81
x = 9
2x
t = 9
x t≠0
i otrzymujesz:
t
3 − t
2 − 9t + 9 = 0
t
2(t−1) −9(t−1) = 0
(t
2−9)(t−1) = 0
(t−3)(t+3)(t−1) = 0
itd.
14 mar 20:32
Beti: 81X = 92x
podstaw: 9x = t
14 mar 20:33
14 mar 20:33
Eta:
Ojjj sorry źle spojrzałam
14 mar 20:33
rumpek:
t = 9
x, t∊R
+
| | 9 | |
t2 − t + |
| − 9 = 0 / * t |
| | t | |
t
3 − t
2 + 9 − 9t = 0
t
3 − t
2 − 9t + 9 = 0
t
2(t − 1) − 9(t − 1) = 0
(t
2 − 9)(t − 1) = 0
(t − 3)(t + 3)(t − 1) = 0
t = 3 ∨ t = −3 ∉ R
+ ∨ t = 1
teraz tylko podstawić
9
x = 3 ∨ 9
x = 1
i rozwiązać
14 mar 20:35
rumpek: ale sypnęło
14 mar 20:35
14 mar 20:36
14 mar 20:36
rumpek:
14 mar 20:36
Tragos: ja tam już znalazłem Realu
14 mar 20:41
14 mar 20:42
Artur z miasta Neptuna:
Realu chyba nawet na Polsacie jest
ale nie lubię Realu −−− począwszy od co niektórych kibiców, przez rezerwowych zawodników
wyznających 'teorie spiskowe' (dotknęło to także Dudka), przez Mourinho, po C.Ronaldo
("Krystynkę")
zresztą: Chelsea vs Napoli zapewne będzie o wiele ciekawszym meczem.
14 mar 20:49
rumpek: Chelsea vs Napoli − zgadza się
14 mar 20:51