ułamki
klaudiaa: zamień liczbę na ułamek zwykły 0,(7)
14 mar 20:22
14 mar 20:23
Basiek: x=0,(7)
10x=7,(7)
odejmuję stronami
9x=7
14 mar 20:23
Eta:
0,(7)=x /*10
7,(7)=10x
0,(7)=x
−−−−−−−−−−−
7=9x ⇒ x=..........
14 mar 20:23
Basiek: Jak to zrobić za pomocą "ciągu geometrycznego" ? O.o
14 mar 20:24
asdf: @Basiek
Liczysz π a później delte
14 mar 20:25
Eta:
A tak: 0,7 +0,07+ 0,007 =............
a
1= 0,7 q= 0,1 i suma jest zibeżna do:
14 mar 20:26
Basiek: Takie buciki.
W sumie... logiczne. Dziękuję
14 mar 20:27
Eta:
Może jeszcze pole koła i objętość sześcianu? dowcipniś z Ciebie
asdf
14 mar 20:28
Basiek: Oj tam. Przeczytałam sobie post
asdf − myślę− jakie znów π? Jaka Δ?

I stwierdziłam, że jednak nie muszę tego wiedzieć
14 mar 20:29
Eta:
14 mar 20:30
asdf:
@Eta
oj tam oj tam

jak obliczysz Δ to później liczysz wysokość, będziesz mieć wysokość to liczysz kąt nachylenia
płaszczyzny podstawy do przekątnej w przekroju osiowym 70−cio kąta
14 mar 20:30