Pierwiastki
Wołek: Liczba (√2+2) DO POTĘGI TRZECIEJ
jest równa:
A 20+14√2 B 22+12√2 C 14√2−20 D 12√2−18
Prosze o wyliczenia

Dziękuje za pomoc
14 mar 20:19
Eta:
(√2+2)2*(√2+2)=...............
odp:A)
14 mar 20:21
Wołek: a moge wyliczenia prosić ?
14 mar 20:22
asdf: a = √2
b = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(√2)3 = √2*√2*√2 = 2√2
(√2)2 = 2
14 mar 20:23
asdf: a = √2
b = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a + b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
(√2)3 = √2*√2*√2 = 2√2
(√2)2 = 2
14 mar 20:23
asdf: @Wołek
chcesz zrozumieć czy tylko spisać? Bo te forum chyba jest do pomocy
14 mar 20:24
Wołek: zrozumieć
i wkońcu która odpowiedź ABC czy D ?
Ja już nic nie kumam, wytłumacz mi po kolei wszystko
14 mar 20:26
asdf: czego nie rozumiesz? daj obliczenia to napisze gdzie masz błąd
14 mar 20:27
Wołek: napisz mi poprostu tylko wyraźnie w jednej linijce obliczenia tego przykladu
Liczba (√2+2) DO POTĘGI TRZECIEJ
14 mar 20:30
asdf: To znaczy, że chcesz tylko spisać?
14 mar 20:31
Artur z miasta Neptuna:
po kolei wytłumaczyć

masz wzór skróconego mnożenia: (a+b)
3 = a
3 + 3a
b + 3ab
2 + b
3
a=
√2 ... b=2
podstaw i po redukuj wyrazy podobne
14 mar 20:34
asdf: Arturze literówka
14 mar 20:35
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... klawiatura mi już w laptopie siada

hmmm −−− jak myślisz ... autor zauważy, że to literówka ... czy bezmyślnie przepisze
14 mar 20:37
asdf: da rade
14 mar 20:38
Wołek: Właśnie mi chodzi o to żeby za mnie to ktoś wyliczył bo mam problemy z tym...
14 mar 20:39
14 mar 20:39
asdf: Wołek, ale co tutaj jest do wyjaśnienia? podstaw pod a i b
a = √2
b = 2
..
patrz na 4 post od góry tam masz wytłumaczone
14 mar 20:40