Ciągi, zadanie
zadaneczko: Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę r ciągu arytmetycznego znając wzór na sumę częściową tego
ciągu Sn=3/2n2 − 3/2n
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
14 mar 19:34
Tragos: a1 = S1
a2 = S2 − S1
r = a2 − a1
14 mar 19:37
zadaneczko: potrzebuję a1 i r, konkretne liczby jeśli mógłbyś
14 mar 19:42
rejtan: S1={3}{2*12}
14 mar 19:53
14 mar 19:57
asdf: @zadaneczko
taka jest postać?
14 mar 20:00
asdf: Jeżeli tak:
S1 = a1
S1 = 0
S2 = a1 + a2
S2 = 3
3 = 0 + a2
a2 = 3
r = a2 − a1 = 3
ODP: r = 3; a1= 0
14 mar 20:02
zadaneczko: dzieki wielkie

!
14 mar 20:09
zadaneczko: a jeszcze jedno mam z którym mam problem

wyznacz pierwszy wyraz i iloraz q ciągu geometrycznego znając jego dwa wyrazy a5=10/243 i
a2=10/9
bardzo bym prosił o rozwiązanie
14 mar 20:10
Artur z miasta Neptuna:
a5 = a1 * q4
a2 = a1 * q3
z tego wynika, że:
a5 = a2 * q3 ... wylicz q ... następnie podstaw do któregoś z górnych równań i wylicz a1
14 mar 20:13
Artur z miasta Neptuna:
poprawka:
a2 = a1 * q1
14 mar 20:13
zadaneczko: No właśnie chodzi o to, że z tymi potęgami jakoś dziwnie mi to wychodzi, nie bardzo wiem jak to
rozwiązywać
14 mar 20:15
asdf:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
2 = a
1 * q
| 10 | | 1 | |
| = a1 * |
| //////////// * 3 |
| 9 | | 3 | |
14 mar 20:18
asdf: NO TO SIĘ PRZYŁÓŻ A NIE OCZEKUJESZ NA GOTOWE ROZWIĄZANIA. Ten przykład Tobie
wytłumaczyłem, ale jeżeli go nie zrozumiesz to nie ma sensu nawet go przepisywać.
14 mar 20:20
zadaneczko: Dzięki Tobie Mistrzu właśnie go zrozumiałem

Niechaj Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi
14 mar 20:32