kto pomoże??
kamil: Do menzurki o średnicy 6,4 cm napełnionej częściowo wodą zanurzono całkowicie metalową
kulę o średnicy 4,8cm.o ile podniesie się poziom wody
8 kwi 21:37
Mariusz: rozwiązuje
8 kwi 21:42
kamil: ok dzięki
8 kwi 21:42
Mariusz: liczymy podstawę menzurki
S=πr2 r=1/2*6,4
liczymy objętość kuli
V=4/3*π*r3 r=1/2*4,8
aby policzyć wysokość należy wykonac następujące działanie
H=V/S
8 kwi 21:44
kamil: s=10,24pi
8 kwi 21:47
Mariusz: tak
8 kwi 21:48
kamil: v=18,4
8 kwi 21:50
kamil: h=1,7cm
8 kwi 21:52
Mariusz: chyba 1,8
8 kwi 21:55
kamil: no ja tam nie zaokragliłem czegoś
8 kwi 21:56
Mariusz: jestem pewien że 1,8
z drugoego równania wychodzi 18,432π
8 kwi 21:59