| 4 | ||
a) P(A) = | ||
| 10 |
| 4*3 + 6*4 | ||
b) P(B) = | ||
| 10*9 |
| 4 | ||
a) P(A) = | ||
| 10 |
| 4 | ||
b) P(B) = | ||
| 10 |
4/10
1.b)
jaka jest szansa, że druga (a obojętnie jaka jest pierwsza) będzie biała
4*3/10*9 + 6*4/10*9 .... czyli losujesz najpierw jedną z 4 białych później jdną
z 3 białych lub jedną z 6 czarnych, a później jedną z 4 białych
2.a) patrz 1.a
2.b) skoro po wylosowaniu pierwszej kuli znów ją wrzucono do urny, to nie ma znaczenia co tam
wypadło ... każde losowanie jest jakby było tym pierwszym, dlatego patrz 2.a i 1.a