usuwanie niewymiernosci
Nadia: | 1 | | 3 | |
| − |
| = czy moglby ktos wyjasnic mi jak to sie robi krok |
| 3√6− 3√4 | | 3√6 | |
po kroczku dzieki
14 mar 19:09
Nadia: dacie jakies wskazowki
14 mar 19:27
Eta:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b62)
pierwszy ułamek rozszerz o ( 3√36+3√24+3√16)
drugi rozszerz o 3√36
14 mar 19:30
Artur z miasta Neptuna:
1) wyciągasz niewymierności z mianownika jednego ułamka i drugiego ułamka
pierwszy ułamek −−− mnożysz licznik i mianownik przez (3√62 + 3√6*4 +3√42) ... ponieważ
wiesz, że: (a−b)*(a2+ab+b2) = a3 − b3 .... gdzie a=3√6, b=3√4
drugi ułamek −−− mnożysz licznik i mianownik przez 3√62 ... ponieważ wiesz, że a * a2 = a3
... gdzie a=3√6
2) redukujesz wyrazy podobne
3) wspólny mianownik
4) zapisujesz jako jeden ułamek
5) ponowna redukcja wyrazów podobnych
14 mar 19:31
Nadia: dzieki wielkie juz rozwiazalem buziaki
14 mar 19:40