równanie z dzieleniem i odejmowaniem
IGA: Proszę o pomoc:
| x2−x−2 | | x2−4 | | x2 | |
| : |
| − |
| |
| 4x2+4x | | 2x2 | | 2x2−2x−12 | |
Zamieniłam dzielenie na mnożenie
Dziedzinę wzięłam z mianowników i z dzielnej z licznika i jakoś kulawo mi wyszło
14 mar 19:04
IGA: pomocy!
14 mar 19:41
Eta:
x2−x−2= (x−2)(x+1) 4x2+4x=4x(x+1) x2−4= (x−2)(x+2) 2x2−2x−12=2(x−3)(x+2)
dziedzina : x≠0,x≠−4 x≠2 x≠ −2 x≠3
teraz działaj uprość co się da .........
14 mar 19:46
Artur z miasta Neptuna:
| | x2−4 | | | |
ale także |
| jest mianownikiem ułamka |
| |
| | 2x2 | | | |
| | x2−4 | |
więc też musisz zrobić założenie: |
| ≠ 0 |
| | 2x2 | |
no dobra więc masz:
| x2−x−2 | | 2x2 | | x2 | |
| * |
| − |
| = |
| 4x2+4x | | x2−4 | | 2x−2x−12 | |
| | (x−2)(x+1) | | 2x2 | | x2 | |
= |
| * |
| − |
| = |
| | 4x(x+1) | | (x−2)(x+2) | | 2(x−3)(x+2) | |
| | x | | x2 | | x(x−3) − x2 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | 2(x+2) | | 2(x−3)(x+2) | | 2(x−3)(x+2) | |
14 mar 19:47
Eta:
i po b
ólu
14 mar 19:48
IGA: Dziękuję Eta i Artur z miasta Neptuna

Ale mam pytanie, czy dziedzina jest ok podana przez Ciebie Eta, bo ja mam liczby rzeczywiste
oprócz −3, −2, 0, 1 i 2 ?
14 mar 20:01
Eta:
Pomyłkowo wpisałam x≠ −4 zamiast x≠ −1
14 mar 20:05
IGA: oj ja też pomyliłam, wszystko się zgadza z −1

Dziękuję jeszcze raz Eta
14 mar 20:13
Artur z miasta Neptuna:
źle masz dziedzinę:
oprócz 3 a nie −3
14 mar 20:16
Artur z miasta Neptuna:
źle masz dziedzinę:
oprócz 3 a nie −3
14 mar 20:16
IGA: tak tak
mam x różne od −2, −1, 0, 2, 3
14 mar 20:26
IGA: tak tak
mam x różne od −2, −1, 0, 2, 3

wielkie dzięki
14 mar 20:27