ciagi
mat.: Rozwiaz rownanie
x3 +
x+13 +
x+23+.....+
x+2003 = 2010 Jest to zadanie
z ciagow. Z gory dziekuje za pomoc
14 mar 18:41
sinusex: ja bym przemnożył całosc przez 3

potem x przed nawias i dalej liczysz ciag
14 mar 18:45
sla1: można obustronnie pomnożyć przez 3...mamy x+x+1+x+2+... +x+200=6030
14 mar 18:46
sla1: wzór na Sn=a1+an2*n
a1=x, an=x+200, n=201
u{2x+200){2}*201=6030
201x+20100=6030
201x=−14070
x=−70
14 mar 18:49
sla1: tam, gdzie jest u... powinno być 2x+2002*201=6030
14 mar 18:50
mat.: dziekuje
14 mar 18:51