agniesia: Błagam Pomóżcie potrzebuje na jutro

!
Liczby 1 i 4 są pierwiastkami równania
x
4 - 8x
3 + 9x
2 + 38x - 40 = 0
znajdź pozostałe pierwiastki równania.
9 maj 19:20
adamos64-gg5628947: zamiast x podstawiaj pokolei pierwiastki liczby 40 czyli 1, -1, 2, -2, 4, -4, 5, -5, 10,
-10, 20, -20, 40, -40 oczywiscie logiczne ze nie bedziesz liczyc 40, -40, 20, -20 bo
to logiczne ze nie wyjdzie

no chyba ze bedzie taka mozliwosc w razie czego masz
kalkulator czyli wpiszesz tylko coś tam do 40 do 4 potegi itd jest różne od zera

a
zobacz sobie podstaw 1 i 4 w miejsce x i wyjdzie 0 pewnie

bo musi

a reszte sama
poszukaj bo jeżeli masz takie zadanie to musi coś być

i to na koniec

pzdr
9 maj 20:29
Michal & Krzys: Najpierw musisz podzielić ten wielomian który przedstawiłaś przez x-1 (ponieważ 1 jest
pierwiastkiem) i otrzymujesz wtedy: x3-7x2+2x+40. Otrzymany wynik dzielisz przez (x-4)
i otrzymujesz x2-3x-10 czyli funkcję kwadratową. Wyliczasz z niej Δ=(-3)2-4*(-10)=49
√Δ=7 x1=(3-7)/2=-2 a x2=(3+7)/2=5 czyli pozostałymi pierwiastkami są -2 i 5.
9 maj 20:32
Michal & Krzys: Adamos hahaha jak by miała tak liczyć to jedno zadanie maturalne trwałoby 180 minut a
tyle trwa cała matura
9 maj 20:33
adamos64: a ja wiem ze tak tez mozna

ale przeciez kto sie pytal jaki sposob?
9 maj 20:38
Michal & Krzys: Heh, to po co podajesz jej sposób za którego przedstawienie na lekcji dostałaby pałe do
dziennika + strzała w łeb

?
9 maj 20:44
adamos64: pani by jej pogratulowała tego że sie narobila i by jej 5 dała i powiedziala ze to tez
sposob!

tylko troche uciążliwy
9 maj 21:08
Michal & Krzys: Za takie sposoby to w moim liceum usadzają bo dobry sposób to tak jak dobry algorytm im
krótszy i zużywający mniej pamięci w tym wypadku wysiłku tym lepszy, a twój sposób może
jedynie ukazać niewiedzę osoby posługującej się tym sposobem bo pierwiastek wcale nie
musi być całkowity może to być także ułamek.
9 maj 21:48
ewelina: O lol... Adamos, Ty chyba chcesz mnie zabić., zakrztusiłam się własnie przez Ciebie
10 maj 17:31
adamos64: oj no sorq

ale to powinnaś sie cieszyć

że umiesz każdym sposobem od teraz do końca
życia

hehe
10 maj 21:27