matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:/
Honda:
:( Zad.Do menzurki wlano 0,9 π litra wody zapełniając 3/5 jej wysokości. Oblicz średnicę tego naczynia wiedzą, że jego wysokość wynosi 60cm.
8 kwi 20:16
tim:
Menzurka to walec
0,9πl = 0,9πdm
3
60cm = 6dm
3
5
* 6dm = 3
3
5
dm V
walca
=== πr
2
h V = πr
2
*3
3
5
dm 0,9π = πr
2
* 3,6 0,9 = r
2
* 3,6 Przekształć i oblicz r. [Wyjdzie mniejsze niż 1
8 kwi 20:26