równanie
osiołłl: sprawdz czy wsród liczb −3 , 0 . 1. 2 sa rozwiazaniami równania
a 5x−1=−1
b 2x+2=x
2+x
14 mar 18:11
osiołłl: podpowiedzcieee
14 mar 18:18
14 mar 18:24
osiołłl: pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
14 mar 18:27
Gizmulek: Podpowiem ci jedno jak to robic:
a) wstawiasz w x liczbę np. −3
L(lewa strona równania)=5*(−3)−1=−15−1=16
P=−1 L=(przekreslony znak rownosci)P
I liczba −3 na pewno nie spełnia równania . Teraz bierzesz nastepną liczbę i tak samo
L(lewa strona równania)=5*0−1=0−1=−1
P=−1 L=P Liczba 0 spełnia równanie 5x−1=−1
L(lewa strona równania)=5*1−1=5−1=4
P=−1 L=(przekreslone) P Liczba 1 nie spełnia równania 5x−1=−1
L(lewa strona równania)=5*2−1=10−1=9
P=−1 L=(przekreślone)P Liczba 9 nie spełnia równania 5x−1=−1
a) zrobiłem b) i c) zrób sam wtedy się nauczysz
14 mar 18:31
osiołłl: sprawdz czy wsród liczb −3 , 0 . 1. 2 sa rozwiazaniami równania
14 mar 18:31
Gizmulek: no i ci zrobiłem punkt a) rozwiązaniami rownania a nie są liczby: −3, 0, 1, 2. Rozwiązaniem
równania
jest liczba 0
14 mar 18:33
osiołłl: ok a b bedzie tak x2=x+2
x=√x+2
14 mar 18:33
Gizmulek: podstawiasz kolejno liczby zamiast x, liczysz czy lewa strona równania zgadza się z prawą
14 mar 18:35
osiołłl: w tym a jest −15−1= −16 a nie 16
14 mar 18:36
osiołłl: aha juz rozumie mniej wiecej
14 mar 18:37
Gizmulek: czyli −3 nie spełnia równania, bierzesz następną liczbę i podstawiasz czyli 0, potem 1, potem 2
14 mar 18:38
osiołłl: ok a mozesz ten e podpowiedziec

?
14 mar 18:40
osiołłl: w b spełniaja liczby 0

?
14 mar 18:53