Planimetria
Ola: W trapez równoramienny o przekątnej długości 13 cm można wpisać okrąg. Odcinek łączący środki
ramion trapezu ma długość 12 cm. Oblicz długość ramienia i pole tego trapezu.
Jak do tej pory nie wymyśliłam nic oprócz(oczywistego− chyba, bo jeśli będzie źle to nawet tego
nie wymyśliłam) wniosku AD+BC=DC+AB
Wskazówki?
14 mar 18:11
Aga1:
| | a+b | |
Środkowa w trapezie s= |
| |
| | 2 | |
2x+b=a
| | a−b | | 2a−a+b | | a+b | |
y=a−x=a− |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=s*12h
h
2=13
2−12
2
14 mar 18:23
Ola: Wyszło mi coś takiego:
AB=24 cm
DC=6cm
AD=BC=15 cm
Może ktoś zwerywafikować, czy jest dobrze?
14 mar 18:23
Aga1: P=12h.
14 mar 18:24
Aga1:
a+b=24
2c=24
Ob=48.
14 mar 18:25
Ola: A długość ramienia ile Ci wyszła?
14 mar 18:26
Aga1:
Skorzystałam, że a+b=c+c
2c=24, to c=12
14 mar 18:31