Oblicz pole trapezu
Gizmulek:

Oblicz pole trapezu, wymiary: h=15cm, c=18cm, d=25 cm, obwód trapezu wynosi 83cm
14 mar 18:08
Gizmulek: Wiek ktoś jak to rozwiązać?
14 mar 18:31
Aga1:

x
2=c
2−h
2
y
2=d
2−h
2
x+b+y+b+c+d=83
a=x+b+y
14 mar 18:38
Gizmulek: Ja znam wzor na pole trapezu. Juz wiem tylko nie pomyslałem. Skoro obwód wynosi 83 cm to od
niego odejmujemy długosci dwoch bokow c i d.
83cm−(25+18)=83−43=50− i to jest suma dlugosci boków a i b (tego na górze i tego na dole)
P(trapezu= (a+b):2 * h P=50/2 * 15= 25*15=300cm2. No i tyle powinno wyjść.
Banalne zadanie, niepotrzebnie chcialem obliczyc samo a lub b, ale dzięki.
14 mar 18:47
Gizmulek: bład w odejmowaniu

83cm−(25+18)=83−43=40− i to jest suma dlugosci boków a i b (tego na górze i tego na dole)
P(trapezu= (a+b):2 * h P=40/2 * 15= 20*15=300cm2. No i tyle powinno wyjść.
Poprawione
14 mar 18:53