Równanie
XXX: Pomocy

Jak to rozwiązać
14 mar 18:07
Aga1: Wyznacz dziedzinę, sprowadź do wspólnego mianownika lub pomnóż obie strony przez (2−x)(2+x)
14 mar 18:10
XXX: no właśnie to nie wychodzi
14 mar 18:25
Aga1: x≠2 i x≠−2
(4−2x)(x+2)=(−2x−9)(2−x)−(4−x2)
licz
14 mar 18:28
XXX: sorry, wyszło −3 tylko źle sprawdziłam odp.
dzięki Aga1
14 mar 18:32
HankA: A mi wyszedł z tego zadania jakiś kosmos, możecie podać chociaż wyniki?
14 mar 18:42
14 mar 18:42
IGA: a ja na początek zamieniłam 4−2x na 2(2−x)i skróciłam z mianownikiem zostało mi tylko 2
14 mar 18:52
antek: czy ktoś umie to rozwiązać?
15 mar 11:43
antek: nie wychodzi mi żadne −3
15 mar 11:46
antek: Artur z miasta Neptuna coś zaradzi
15 mar 11:50
asdf: zamień sobie:
skróć prawą stronę i zrób równość
15 mar 11:51
15 mar 11:52
antek: no tego to już całkiem nie kumam asdf
15 mar 11:56
antek: a tak tak
15 mar 11:56
antek: a mogę tak jak IGA podała najpierw skrócić?
15 mar 11:57
Ola: wyszlo mi x=1 lub x=16. Taki ma wyjść wynik?
15 mar 11:59
Ola: znaczy się x=1 lub x= −16
15 mar 11:59
antek: nie mam odpowiedzi właśnie a ja mam już kilka wyników. Jak zrobiłem tak jak IGA początek czyli
zamieniłem 4−2x przez 2−x na 2(2−x) przez 2−x i to skróciłem wyszło 2 to końcowy wynik mam −3
i nie wiem, pozostałe to coś źle mi wychodzą. takiego jak Ty Ola nie mam wcale
15 mar 12:03
Ola: | | 2+x | |
ja −1 zamieniłam na − |
| , więc po prawej stronie odjęłam te dwa ułamki od siebie(miały |
| | 2+x | |
wspólny mianownik, to mogłam), a potem pomnożyłam "na krzyż". W rezultacie wyszło mi równanie
−x
2−15x+14=0
Wyszło mi coś takiego, ale czy to jest dobrze− nie mam pojęcia
15 mar 12:12
[C[joł jołam]]: | | 2 + x | |
podmieniłeś −1 na − |
| ? |
| | 2 + x | |
| | 2 + x | | −2 − x | |
− |
| = |
| |
| | 2 + x | | 2 + x | |
z prawej strony masz wspólny mianownik. Liczysz go
i mnożysz na skos i Ci wyjdzie
15 mar 12:13
Artur z miasta Neptuna:
zał.
x≠2 ⋀ x≠−2
| 2(2−x) | | 2x+9 | |
| = − |
| −1 |
| 2−x | | 2+x | |
| | 2x+4 | | 5 | |
2+1 = −( |
| + |
| ) |
| | 2+x | | 2+x | |
| | 2(x+2) | | 5 | |
3 = −( |
| + |
| )) |
| | 2+x | | 2+x | |
2+x = −1
x = −3
sprawdzamy:
| 4−2*(−3) | | −2*(−3) − 9 | |
| = |
| − 1 |
| 2−(−3) | | 2+(−3) | |
2 = 3−1
2=2
15 mar 12:14
[C[joł jołam]]: jak dobrze zrobiłaś Ola to liczysz delte, x1 oraz x2.
15 mar 12:14
15 mar 12:17
antek: Wow Artur z miasta Neptuna

!

dzięki
tak mi wyszło, tylko nie sądziłem, że taki mądry jestem
15 mar 12:19
Artur z miasta Neptuna:
a na dokładkę −−− klikając 'show steps' macie inną metodę rozwiazania −−− wspólny mianownik po
prawej stronie i mnożenie 'na krzyż' −−− wielomian 2−go stopnia i wyliczenie Δ
15 mar 12:19
asdf: no to tak jak ja napisałem ten drugi sposób
15 mar 12:23
antek:
15 mar 12:26