matura oke 2012
Adele : Liczbę √32 można przedstawić w postaci
A. 8 √2 B. 12 √3 C. 4√8 D. 4√2
14 mar 18:07
Godzio:

Pokażę Ci metodę, którą nauczyłem kilka osób właśnie upraszczać pierwiastki, dzielisz sobie
swoją liczbę przez jak najmniejsze czynniki (w tym wypadku będą to same 2) Teraz łączysz w
pary (tzn bierzesz 2 takie same liczby i łączysz je w jedną) Te liczby, "stworzone z par"
wyłażą przed pierwiastek, a te które pary nie mają zostają pod nim:
√32 = 2 * 2 *
√2 = 4
√2
14 mar 18:11
Gizmulek: D., bo √32=√16*2=4√2
14 mar 18:11
Godzio:
Weźmy inny przykład:
√180
Dzielimy:
180 | 2
90 | 2
45 | 3
15 | 3
5 | 5
1
Teraz tworzymy pary: 2 z 2 : 2, 3 z 3: 3, 5 i 3 zostają zatem:
√180 = 2 * 3 * √3 * 5 = 6√15
14 mar 18:14
Gizmulek: Godzio
a to nie tak?
180|2
90|2
45|3
15|3
5|5
1
√180= 2*3√5=6√5
14 mar 18:19
Adele : Fajny sposob Godzi Dziękuje ale Gizmulek chyba z √180 dobrze mówi
17 mar 14:17